Sluiten

Winkelen op Gran Canaria

Winkelen op Gran Canaria

Iets kopen op Gran Canaria? Winkels en winkelcentra in overvloed. In badplaatsen zoals Playa del Inglés wordt het winkelaanbod gedomineerd door winkels met parfum, elektronica, kleding, souvenirs en levensmiddelen. Deze zijn vooral geconcentreerd in winkelcentra zoals Yumbo, Cita en Kasbah. Voor de duurdere modemerken moet je uitwijken naar Meloneras of richting Las Palmas. De prijzen liggen nog steeds op een voor de meeste Europeanen aantrekkelijk niveau.

De tijd van echte koopjes scoren op Gran Canaria is echter al lang voorbij. De globalisering in het winkelaanbod zorgt ook op de Canarische Eilanden voor het langzaam aan verdwijnen van de echt leuke winkels, waar dan vooral filialen van grotere ketens voor in de plek komen. De kleine zelfstandigen die wel overblijven richten zich vooral op de onderkant van de markt. Tussen Las Palmas en de luchthaven zij grote namen zoals Ikea en Mediamarkt gevestigd. Langs snelweg GC-1 zijn er meerdere concentraties te vinden van winkels.

Winkelcentrum El Muelle

Winkelcentrum El Muelle

Bij de haven van Las Palmas vind je overdekt winkelcentrum El Muelle. Dit moderne winkelcentrum behoort wat betreft het winkelaanbod niet tot de grotere winkelcentra in Spanje. Het is de combinatie van het winkelaanbod met de recreatieve functie (bioscoop + horeca) met de ligging binnen Las Palmas die er voor zorgt dat El Muelle een goedbezocht winkelcentrum is. Parkeren kun je doen in de aanwezige parkeergarage. Houd er rekening mee dat het winkelcentrum zelf op zondag wel open is, maar de meeste winkels dan gesloten zijn. Wel kun je dan terecht voor een filmpje of kun je wat eten bij een van de restaurants of McDonalds.

Winkelcentrum El Mirador

Winkelcentrum El Mirador

Langs snelweg GC-1 tussen Las Palmas en de luchthaven kun je heerlijk winkelen in het grootste overdekte winkelcentrum van Gran Canaria: ‘El Mirador’. De kracht van het Centro Comercial El Mirador zit hem in de bereikbaarheid in combinatie met veel (gratis) parkeerplekken. Het aanbod van winkels is zeer divers, waarbij internationale ketens zoals Zara en H&M afgewisseld worden met een aantal aantrekkelijke kleinschalige winkels. Op de onderste verdieping bevindt zich een grote supermarkt: Euroski.

Supermarkten

Toeristenplaatsen moeten het vooral doen met relatief kleine supermarkten. De bij ons al lang verdwenen Sparwinkels hebben hier een vrij dikke vinger in de pap. Buiten de dorpskernen en rondom Las Palmas vind je de grotere supermarkten van ketens zoals Hiperdino, Mercadona en El Corte Inglés. Het aanbod in de grootste supermarkten is in de regel groter dan wat je in Nederlandse supermarkten gewend bent. De prijzen voor levensmiddelen liggen op een vergelijkbaar niveau.

Openingstijden

In de toeristische plaatsen zijn veel winkels zeven dagen per week geopend. Afhankelijk van het soort winkel en de ligging worden de deuren tussen acht en tien uur ‘s morgens geopend om pas laat in de avond weer te sluiten. Op plekken waar vooral het normale leven heerst, zoals in Las Palmas en de dorpen landinwaarts, geldt dat de meeste winkels een ochtendopening hebben van 8 tot 13 uur. Na een siësta gaan de deuren tegen vier of vijf uur weer open om daarna tot een uur of acht open te blijven. Op zaterdag sluiten de winkels vaak eerder. Zondag zijn de meeste winkels buiten de toeristenplaatsen gesloten.

Geheugenkaarten

De digitale fotocamera’s vragen om geheugen om de foto’s op te kunnen slaan. Zeker in de tijd van de vele megapixels is de hoeveelheid gewenst geheugen vaak aanzienlijk groot. Hoewel je op Gran Canaria bijna struikelt over de elektronicawinkels is het lastig om de grotere formaten geheugenkaarten te vinden. Ook zijn de beschikbare kaarten in vergelijking met Nederland vrij prijzig. Als op zoek bent naar goede geheugenkaarten met een hoge capaciteit dan kun je die het beste proberen te kopen bij de MediaMarkt vestiging langs snelweg GC-1 tussen Las Palmas en de luchthaven.

Afdingen

In veel winkels is afdingen nog steeds gebruikelijk. Niet in supermarkten of in de betere modewinkels, maar wel in bijvoorbeeld de vele elektronicawinkels. Zo kochten wij in september 2011 een USB-stick in het winkelcentrum in Meloneras. De prijs voor het de stick die in Nederland op dat moment tussen de 10 en 18 euro zou kosten was 129 euro (!). De verkoper had een rekenmachine nodig om op een verkoopprijs van 25 euro uit te komen. Naar mijn mening nog veel te duur, wat ik uiteraard aangaf. Na hem te vertellen dat ik normaal een tientje in Nederland te betalen voor een soortgelijk product kwam hij met een tegenbod van 18 euro. Vertelde hem echt niet meer dan 15 euro te willen betalen en dat dat eigenlijk nog teveel geld was. Nadat de man eerst nog tegenstribbelde dat de prijs in Nederland ongetwijfeld Chinese zooi zou zijn liep ik een minuut lager de winkel uit na de door mij gewenste 15 euro af te rekenen.

Namaakartikelen

Namaakartikelen

Hoewel de autoriteiten op Gran Canaria er steeds fanatieker tegen optreden, is merkvervalsing een verschijnsel dat je nog steeds tegenkomt op het eiland. Vooral op markten en bij verkopers op straat kun je nog volop namaakhorloges en zonnebrillen kopen van op het eerste gezicht dure merken. Houd er rekening mee dat het in Nederland invoeren van namaakartikelen niet toegestaan is. Je loopt kans op inbeslagname en eventueel ook een boete als ze je erop betrappen.